Hoppa till innehåll

Debattartikel om ”porrimpotens” och blandade sexnormer

16 maj 2013

Igår skrev jag tillsammans med några vänner ur nätverket Queersexologer en debattartikel på SVT Debatt. Vi skrev den eftersom vi reagerade på en artikelserie i DN som vi uppfattade som moraliserande och heteronormativ.

Idag bjöds Suzann Larsdotter, som tillsammans med mig och flera andra undertecknade debattartikeln, in till Nordegren och Epstein i P1 för att diskutera porrkonsumtion och ”porrimpotens”. Suzann var jättebra men upplägget på inslaget var ännu mer moralistiskt och heteronormativt än DN-artiklarna. T.ex. sa Thomas Nordegren, en av programledarna, följande:

”det är rätt stor skillnad på att onanera och ‘the real thing” – samlag med en annan människa”

Det är inte första gången jag hört något liknande och det är garanterat inte första gången någon säger så utan att tänka på vad man menar och förutsätter när man säger så. För det första säger man att onani inte är på riktigt, vilket det självklart är. Onani är (förhoppningsvis) sex med någon man älskar. Självsex. Och som allt annat sex kan det vara fantastiskt, helt okej, snabbt, långt, trist, spännande, inspirerande, avslappnande osv. Oavsett är det på riktigt och för det mesta inte något man bara gör i brist på partnersex.

För det andra så beskriver Nordegren ‘the real thing’ eller motsatsen till onani som ”samlag med en annan människa”. Om man ska tolka honom välvilligt så kanske han bara är en av de många människor som tror att ordet samlag är ett finare ord för sex generellt. Som om sex skulle vara ett dåligt ord. Men i de flesta fall betyder ordet samlag utan prefix penis-i-slida-sex. Och förmodligen är det så Nordegren tänker, att penis-i-slida är det riktiga sexet, det som räknas. Den synen på sex för bara elände med sig eftersom människans sexualitet är enormt mycket bredare och nyanserad än så. Vi har förmågan att tända på, njuta av och få orgasm av en enorm mängd olika sorters sex och att kalla bara en viss sorts sex för ‘the real thing’ förnekar och nedvärderar alla människor som tycker om att ha andra sorters sex (också). Vilket är de flesta människor.

Det är denna typen av heteronormativa och moralistiska uttalanden som gör att nätverket Queersexologer behövs. Vi är en liten grupp personer som ägnar sig åt sexologi och sexualupplysning på olika sätt och som arbetar utifrån ett normkritiskt och queert perspektiv, för att synliggöra, kritisera och debattera när man av slentrian uttalar sig heteronormativt och sexistiskt om sex och för att bredda synen på den mänskliga sexualiteten.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 17 juni 2013 21:12

    Huvet på spiken! Väldigt klarsynt skrivet..

  2. Malinda permalink*
    30 juli 2013 21:45

    Tack Max!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: