Skip to content

Swedish sex mafia på Catalyst Con och sexualupplysning i skolan

16 mars 2013

I förmiddags hände det! Jag och Suzann Larsdotter LÄNK höll vårt seminarium på Catalyst Con och det gick väldigt bra.

Strax innan vi sätter igång...

Strax innan vi satte igång…

Vi pratade om sexualupplysning i Sverige, lite kort om historia och om hur skolan arbetar och inte arbetar med sexualupplysning för barn. Vi pratade också om vårt arbete med normkritisk och/eller queer sexualupplysning, inte minst för kvinnor som har sex med kvinnor. Ca 30 konferensdeltagare kom till vårt seminarium (som pågick samtidigt som fyra andra seminarium, det kryllar av spännande seminarium här och vi hinner inte gå på allt vi skulle vilja!) och vi fick en hel del bra frågor och diskuterade allt ifrån skolans roll till slicklappsråd.

Flera i publiken frågade om lärare i skolan får säga saker om sex som är sanna till elever. Jag förstod först inte frågan. Eh, ja, det är klart att de måste tala sanning, vad skulle de annars säga till eleverna? Eller hur menar du?

Så är det inte på många ställen runt om i USA där läroplaner och regler för skolor bestäms lokalt, i delstater eller län. Sex- och samlevnadsundervisning är inte obligatoriskt på många ställen eller till och med inte tillåtet i skolorna. Och på vissa ställen är lärarna tvungna att bara prata om avhållsamhet som preventivmetod och att om man använder kondom så ÖKAR risken för att man får hiv. Ja, du läste rätt. Alltså, lärarna måste säga till eleverna att kondom ÖKAR risken för att få hiv. Förmodligen för att man tycker att kondom är omoraliskt i sig men kanske mer för att den som använder kondom också har sex och det i sig är fel och kan leda till sex med flera partners och ökad risk för hiv-överföring. Men att kondomanvändning skulle öka risken för att få hiv är bara helt enkelt fel. Men helt okej och rätt att säga i många amerikanska skolor. Jag är fortfarande förbluffad. #blogg100

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: