Skip to content

Mot södern

01 mars 2013

Ikväll såg jag om filmen Mot södern, den finns på Netflix. Jag har inte sett Paradis:Kärlek som går på bio nu men Suzann Larsdotter skriver om den här och den verkar inte helt olik Mot södern.

 

Filmen handlar om Brenda och flera andra vita medelålders kvinnor från Nordamerika som åker på semester till Haiti i slutet av 70-talet och köper sex av unga män där. En scen särskilt fastnade hos mig. Brenda berättar om vad som hände när hon var där tre år tidigare, då med sin man som hon är skild från nu. De hade sett en ung kille, förmodligen under 15 år, som såg sliten ut och inte hade ätit på flera dagar och började ta hand om honom och bjuda honom på mat. Hon beskrev det som att de nästan adopterade honom där på semestern. En dag frågade hon honom om han ville gå och bada med henne. På stranden började hon smeka honom och när han fick stånd kastade hon sig över honom och fick sedan sin första orgasm.

När filmen utspelar sig, tre år efter Brendas berättelse, är samma kille den snygga och charmiga killen på stranden som alla kvinnorna skämmer bort och vill ligga med. Filmen ger inga svar på hur han upplevde det som hände med Brenda tre år tidigare men när Brenda börjar dansa med en kille i yngre tonåren blir han arg och skäller ut honom. I alla fall tycker jag att det är fascinerande hur vi är vana att tänka olika runt sex och sexuellt utnyttjande vad gäller kvinnor och män. Jag uppfattar Brendas berättelse som att hon begått ett sexuellt övergrepp men det är inte helt självklart, vare sig för henne eller tittaren. Precis som Suzann skriver i sitt blogginlägg har historierna många olika nivåer av makt och status. Synen på sexarbete, unga svarta män, vita medelålders kvinnor, förväntningar på hur kärlek och relationer ska se ut och en massa annat korsas och det går inte att sluta tänka på hur allt hänger ihop. Tror att jag måste se Paradis:Kärlek också snart. #blogg100

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: