Skip to content

Irriterande saker som bisexuella säger

28 februari 2013

Bisexuella glöms ofta bort som grupp. De antas vara homosexuella om de har en partner av samma kön och heterosexuella när de har en partner med annat kön. För ca tio år sedan fanns det en aktiv bi-rörelse, inte minst i Stockholm, och det ordnades särskilda fester och klubbar för bisexuella och deras vänner. Idag är det åter igen ganska tyst, dels för att många av de drivande nu är engagerade i andra frågor men också för att hbtq-rörelsen över lag har blivit bättre på att inkludera bisexuella.

Jag gillar verkligen bisexualitet, umgås med bisexuella och många skulle kanske tycka att jag själv är bisexuell. Och det kan de som bekant få tycka. Men det finns ett par saker som jag relativt ofta hör en del bisexuella säga som kan reta gallfeber på mig. Vid första anblick fina saker, välmenande och positiva, men väldigt irriterande. Långt ifrån alla bisexuella säger såhär och vissa som inte är bi gör det också. Oavsett så retar jag mig lite på det.

Ett riktigt bi, egentligen.

Ett riktigt bi, egentligen.

”Jag tror att alla är bisexuella egentligen

På vilket sätt skulle alla vara bisexuella egentligen? Tja, det beror väl på vad man menar. Om man menar att alla har föds som bisexuella och senare blir hetero, bi eller homo beroende på genetiska, biologiska och/eller omgivningsfaktorer så är det i alla fall inget som vi har kunnat bevisa ännu. Och om man med bisexuell menar att alla har möjligheten att bli sexuellt attraherade av eller kära i personer oavsett kön så finns det ganska många som som bestämt hävdar att de uteslutande tänder på och blir intresserade av män eller kvinnor. Visst kan man invända att ingen kan veta vem man kommer att bli attraherad av eller kär i imorgon och att den osäkerhetsfaktorn gör att vi alla är bisexuella egentligen. Samtidigt så är många ändå övertygade om att de kommer att fortsätta vara intresserade exklusivt av män eller kvinnor och vem kan veta bättre än de själva vad som kommer att hända? Jag tycker att den som säger att hen själv är bisexuell är det. Andra är det de själva säger att de är. Det är helt enkelt inte sjysst att tala om för folk att de är bisexuella egentligen, lika lite som det är sjysst att misstro bisexuella och säga att de skulle vara homo- eller heterosexuella egentligen.

”Jag blir kär i en person, inte i ett kön”

Visst låter det jättefint? Vem vill inte bli kär i en person? Men… Blir inte de allra flesta kära i personer helt utan att se sig själva som bisexuella? Vad betyder det ens att bli kär i ett kön? Blir man kär i kuken eller fittan? Eller i själva könet ”man”? I alla kvinnor sådär generellt? Blir någon någonsin kär i någon på grund av deras kön?

Jag fattar ju att när man säger att man blir kär i en person och inte i ett kön så menar man förmodligen att könet inte är en viktig faktor när man blir attraherad och/eller kär i någon. Men att förklara bisexualitet med att man blir kär i en person och inte i ett kön antyder ju att heterosexuella och homosexuella är annorlunda och faktiskt blir kära i just kön. Vilket jag har svårt att tänka mig att någon blir. För så gott som alla behöver en potentiell partner ha lite mer än sitt kön för att man ska bli kär. Man kan bli attraherad av och kär av en otrolig massa anledningar. Kön kan vara en viktig faktor för vissa, oavsett sexuell läggning, men jag känner ingen som inte också vill att partnern ska vara trevlig, sexig, rolig, smart, snygg, spontan, sportig, jordnära, fantasifull eller ha några andra egenskaper som man gillar utöver just könet.

Problemet med sexuell läggning

Egentligen irriterar själva begreppet sexuell läggning mig. Varför delar vi upp folk efter just vilket kön deras (önskade) partners har? För vissa är könet väldigt viktigt (även om det inte är det enda viktiga) men för de flesta finns det andra egenskaper som är väldigt viktiga eller till och med avgörande för vilka människor vi attraheras av. Vissa attraheras bara av smarta personer. Andra tycker att smilgropar eller vackra ögon är absolut avgörande för om de kan bli kära i någon. Uppdelningen i hetero, bi och homo känns väldigt godtycklig och förenklar den mänskliga sexualiteten på ett ganska onödigt sätt egentligen.

#blogg100

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: