Skip to content

Bdsm-skolan del 8: stoppord

27 februari 2013

Ett stoppord inom bdsm är ett ord som stoppar bdsm-leken. Men varför behövs det ett särskilt stoppord? Varför inte bara säga ”stopp”, ”sluta” eller ”tack, det räcker så”? För det mesta kan man självklart göra det, de orden förlorar inte sin betydelse bara för att man ägnar sig åt bdsm och självklart kan aldrig bdsm användas som ursäkt för att strunta i om en partner inte (längre) vill fortsätta leka eller ha sex.

Men ibland kanske man vill rollspela lite. Kanske tänder man på att gå in i rollen som helt utlämnad, kidnappad, maktfullkomlig fångvaktare eller något annat mer eller mindre konkret där man vill kunna säga just ”nej”, ”stopp”, ”sluta” osv som en del av leken utan att man alls vill avsluta den. Det är då man behöver ett stoppord eller någon annan signal som avbryter leken när man menar allvar.

Ett bra stoppord ska vara:

  • Lätt att säga (särskilt om man är andfådd eller trött efter att ha lekt en stund)
  • Lätt att komma ihåg
  • Något som man inte vanligen säger i rollspelet för att det ska vara tydligt att det inte är en del av leken
  • Överenskommet i förväg

Om man använder munkavel, befinner sig på en plats där det är svårt att höra av olika anledningar (som t.ex. på en fest med hög musik) eller om det är opraktiskt att använda ett talat stoppord av någon annan anledning kan man använda någon slags signal istället. Ett exempel kan vara att den som är bunden måste hålla i en nyckelknippa under hela tiden som leken pågår. Om hen släpper nyckelknippan avbryts leken.

Rött: stopp, avbrytGult: ta det försiktigt eller vänta
Grönt: full fart framåt!

Rött: stopp, avbryt
Gult: ta det försiktigt eller vänta
Grönt: full fart framåt!

En vanlig variant av stoppord eller är trafikljusfärgerna. Genom att säga gult (ta det försiktigt, gå hit men inte längre eller ta en paus) eller rött (stopp, avbryt) kan man signalera inte bara ett nej utan också om det börjar närma sig ett nej så att man slipper hamna där i onödan.

OBS! Glöm inte att även dominanta får använda stoppord! Alla inblandade har rätt att avbryta leken när de vill och allas gränser är värda att respekteras. Det gäller även den som är dominant, vilket tyvärr ofta glöms bort.

Ibland beskrivs stoppord som något man måste ha när man ska ägna sig åt bdsm och att det alltid är något man ska diskutera innan man sätter igång. Stoppord är bra. Men de behövs bara när man rollspelar. Om man inte specifikt i förväg har kommit överens om något annat betyder nej och stopp alltid nej och stopp, inom bdsm precis som i övriga livet. #blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: