Skip to content

När blir det för mycket prat om sex?

19 februari 2013

Frågan om sexualiseringen av samhället dyker nästan alltid upp när något relaterat till sexualitet diskuteras i media. Imorse var min kollega Suzann Larsdotter med i Godmorgon Sverige för att prata om ett kommande teveprogram som hon medverkar i och självklart ville de prata om huruvida vi pratar för mycket om sex och hon skriver om det här på sin blogg idag.

Jag tycker att hela frågan är mycket underlig. Sexualiteten är för de flesta en viktig del av vilka vi är. Den kan låta oss njuta, lära känna oss själva och andra bättre, utmana och inspirera oss på olika sätt. Dessutom kan den ställa till problem för oss om den eller våra sexuella relationer inte fungerar som vi önskar. Det är något som de flesta av oss tänker på varje dag. Så varför verkar samtidigt så många tycka att det pratas för mycket om sex?

När kommer teveprogrammet Sveriges mästersexare? Jag ställer upp som barsk domare!

När kommer teveprogrammet Sveriges mästersexare? Jag ställer upp som barsk domare!

För att göra det extra tydligt hur jag tänker så jämför jag ibland sex med mat och matlagning. Det är inte en helt perfekt jämförelse men på ganska många sätt finns det likheter. Alla behöver äta och visst skulle vi klara oss på rätt så torftig mat bara den innehöll tillräckligt med energi och näringsämnen. Vi måste inte prata om mat eller lägga tid på matlagning. Men för den sakens skull är det sällan folk hävdar att vi pratar för mycket om mat. Ingen ifrågasätter när det dyker upp ytterligare ett teveprogram eller en tidning som handlar om mat. Oavsett hur länge man lagat och ätit mat så är det inte konstigt om man köper en ny kokbok för att få lite inspiration och nya idéer eller vill prova nya kryddblandningar eller matlagningstekniker.

Jag tycker att vi som samhälle skulle tjäna mycket på att betrakta sexualitet på liknande sätt. Att prata om sex kan man göra av masor av olika anledningar. Man kan förmedla fakta om kroppen eller olika sexuella praktiker, man kan inspirera och inspireras, diskutera trender och nyheter, skvallra, forska och förhålla sig till sex på otroligt många sätt. Det borde inte kunna bli för mycket. Visst, alla behöver inte vara intresserade, på samma sätt som vissa inte är det minsta intresserade av matlagning eller kanske sport, men vissas ointresse lyfts sällan upp som anledning nog för att tysta det offentliga samtalet om matlagning eller sport. Däremot är det tydligen väldigt problematiskt när det pratas om sex. Jag tycker att det är väldigt synd och försöker göra mitt bästa på att ändra på det.

Ett av problemen med sex och sexualitet som tema är att väldigt många människor har svårt att skilja på sex som företeelse och deras egna personliga sexualitet. Många pratar väldigt sällan om sex utanför det väldigt privata och när de gör det kommenterar de flesta ämnet inte genom att resonera runt det utan oftast genom att direkt referera till den egna sexualiteten, preferenserna och erfarenheterna. Väldigt få människor som pratar om mat måste direkt kommentera hur äckligt de tycker att en viss maträtt är eller på vilket sätt de föredrar den. Det går bra att prata om morötter utan att berätta att man föredrar dem rivna när samtalet egentligen handlade om koktid eller näringsämnen. Men när det gäller sex är det ofta just det som händer.

Jag är övertygad om att det är så främst för att vi pratar för lite om sex. Det finns helt enkelt väldigt ofta ett uppdämt behov av att få prata om den egna sexualiteten, om saker man tänkt på, sett, läst om, varit med om, tänt på eller äcklats inför. Många av oss pratar kanske aldrig om sådant, eller i alla fall inte med andra än ens partner eller enstaka bästa vänner. Jag tycker att vi borde göra det. Inte nödvändigtvis om sådant som känns väldigt privat men genom att prata om sex mer allmänt gör vi det betydligt lättare att prata om sex när det inte funkar så som vi skulle önska. #blogg100

Annonser
One Comment leave one →
  1. 27 februari 2013 12:10

    En klockren analys av problemet med att prata om sex: ”Ett av problemen med sex och sexualitet som tema är att väldigt många människor har svårt att skilja på sex som företeelse och deras egna personliga sexualitet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: