Skip to content

Relax och Cruising

08 februari 2013

Appropå musikvideor med bdsm-tema kan jag inte låta bli att bjuda på en gammal favoritvideo till; Relax med Frankie Goes to Hollywood från 1983.

När jag såg den kom jag att tänka på Cruising som är en thriller från 1980 med Al Pacino i huvudrollen.

Cruising från 1980.

Cruising från 1980.

Cruising utspelar sig i slutet av 1970-talet i New York där kroppsdelar från mördade män hittas vid flera tillfällen och polisen misstänker att det finns en seriemördare i stan som mördar bögar i bdsm*-världen. Al Pachinos rollfigur är polis och eftersom han är lik offren får han gå ”under cover” för att spana efter mördaren i bögvärlden och särskilt på läderbögklubbarna i stan.

När filmen spelades in och hade premiär var den extremt kontroversiell. Dels för att den visade upp en värld som allmänheten i stort inte kände till men också eftersom gayorganisationerna som arbetade för hbt-rättigheter (främst rättigheter för homosexuella) inte ville förknippas med snusk, omoral och seriemördare. Filmen visade helt enkelt upp en bild av homosexuella män som var väldigt obekväm. Kanske var bilden skruvad och överdriven också, vad vet jag, men så långt från verkligheten var den nog inte. Men när hbt-personer sällan syns i media blir de få som syns representanter för hela gruppen och ur den vinkeln är det lätt att förstå de som protesterade mot filmen och försökte sabotera inspelningen.

Med dagens perspektiv ser jag inte alls filmen som negativ. Tvärt om visar den bögars och transpersoners utsatthet och vad homofobi och heteronormativitet får för konsekvenser för de som befinner sig längst från normen. Seriemördaren är ett av de mindre problemen för bögarna i filmen. Om något är det en negativ film för polisen, de framstår som helt vidriga vilket säkerligen också var.

Om du får chansen så se Cruising. Den är både spännande och radikal och Al Pacino är strålande.

* Begreppet bdsm myntades först i början av 90-talet.

#blogg100

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: