Skip to content

Bdsm-skolan del 1: Vanilj

31 januari 2013

Okej, nu drar bdsm-skolan igång. Vi börjar med begreppet vanilj. Vanilj eller vaniljsex betyder sådant som inte är bdsm, sådant som är ”vanligt” sex, utan utbyte av makt, utan smärta, utan fysiska begränsningar, utan utpräglade fetischer* eller rollspel, utan typiska bdsm-redskap. Vanilj är någorlunda jämnbördigt sex som följer normer för hur sex förväntas vara. Som vaginalsamlag, oralsex, petting, hångel, närhet och ömhet och en massa annat som generellt inte skulle betraktas som udda. Vaniljsex är den typen av sex som man förväntas gilla om inget annat specifikt uttryckts. Normsex helt enkelt.

Varför är det då intressant att använda ett begrepp som vanilj? Jag tycker att det är ett bra begrepp eftersom det synliggör normen. Att synliggöra normer som kan vara begränsande på ett negativt sätt (och sexnormer är definitivt den sortens normer) är en bra och viktig strategi för att förändra normerna och göra det lättare att förhålla sig till dem på ett bättre och mer konstruktivt sätt.

Vanilj vs. bdsm

Men samtidigt som man säger att vanilj är motsatsen till bdsm, att det är icke-bdsm, så har man konstruerat eller befäst en uppdelning som jag faktiskt inte tror finns. Här håller långt ifrån alla med mig. Det finns många som tycker att deras bdsm-intresse är något som tydligt särskiljer dem från vaniljmänniskor, att det handlar om ett helt annat sätt att njuta sexuellt. Och för vissa är det säkert så men jag tror inte att man kan göra den uppdelningen riktigt så enkelt i praktiken i de flesta fall. Jag skulle snarare beskriva skillnaden mellan vanilj och bdsm som en glidande skala. Jag tror att en majoritet av alla människor tänder på delar av det vi kallar bdsm utan att kanske tänka på det i de termerna. Man kan tända på känslan av att känna sig starkare eller svagare än partnern, på att det gör lite lite ont mitt i det sköna, på att bli lite nedtryckt mot madrassen, på att naffsa sin sexpartner i nacken osv. Att ha ett par handklovar som man använder någon gång ibland är nästan så accepterat att man skulle kunna kalla det vanilj. Så var går då gränsen? Jag har inget enkelt svar på den frågan. Dessutom tycker jag generellt att det är bäst om var och en själv får definiera sig eller sitt sexliv och sina intressen och använda de etiketter som de själva vill om några. Men sättet som vi ser på vanilj och bdsm, som norm och avvikande, som fint respektive snuskigt eller till och med perverst och skamligt, påverkar oss självklart när vi väljer våra etiketter och gör det svårare att välja att kalla sina egna sexuella intressen för bdsm även om de kanske på många sätt är det. Och det i sin tur skapar behovet av att uppvärdera bdsm på olika sätt. Men mer om det en annan gång.

*Ang fetischer så anser jag att begreppet används lite skevt i många fall. En fetisch brukar oftast beskrivas som förmågan att tända på ett material, föremål eller något annat attribut, eller till och med att vara beroende av det för att tända sexuellt. Så långt allt gott. Men definitionen brukar inte appliceras på sådant som är vanligt och accepterat/förväntat. Alltså, en man som tänder på kvinnors urringningar kallas sällan urringningsfetischist även om han tänder på urringningar på exakt samma sätt som en gummifetischist tänder på gummi. Jag skulle vilja säga att vi alla är fetischister. Vi har alla olika saker som vi tänder extra mycket på. Vad det är varierar givetvis och olika fetischer är olika starka eller varierar över tid. Vissa tänder på intelligens och humor. Andra på en välformad rumpa. Eller på ett rakat huvud eller helkroppsstrumpa av latex. Oavsett vad är det samma princip, allt är fetischer.

#blogg100

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: